Sistemele de climatizare si incalzire VRF/VRV

 

Diferenta dintre VRF si VRV

Diferentele sunt, de fapt, inexistente, ambele sunt acronime VRV = Variable Refrigerant Volume si VRF = Variable Refrigerant Flow chiar daca au denumiri diferite, reprezinta acelasi lucru si varianta mai buna este VRF, dar Daikin fiind inventatorul a ales VRV si l-a inregistrat ca si trademark, alti producatori pot sa foloseasca numai VRF.

Cum functioneaza sistemul de climatizare tip VRF/VRV ?

Sistemul este similar cu un sistem de climatizare normal casnic, dar gandit la o scara mai mare. Un sistem VRF/VRF are o unitate sau un grup de unitati exterioare care furnizeaza refrigerantul pe un sistem de tevi la care sunt racordate o sumedenie de unitati interioare, fiecare unitate interioara, prin deschiderea ventilului de laminare, poate sa acceseze refrigerantul, el fiind pentru racire sau incalzire. Sistemul de baza poate functiona ori cu toate unitatile interioare in racire, ori cu toate in incalzire, pentru a evita acest inconvenient s-a implementat si sistemul VRF in recuperare, la care orice unitate interioara poate functiona cum doresti, in incalzire sau in racire, cu atat mai mult daca, de exemplu, 50% din necesarul cladirii este de rece si 50% de cald, sistemul VRF va furniza necesarul pentru intreaga cladire consumand 50% fata de un sistem conventional, deoarece caldura absorbita dintr-o incapere se degaja in cealalta incapere iar un sistem conventional trebuia sa degaje caldura absorbita dintr-o incapere spre mediul inconjurator si sa ia caldura din mediul inconjurator pentru a incalzi a doua incapere.

Avantajele sistemului de climatizare tip VRF/VRV fata da sistemele tipice.

Sistemul tipic este foarte larg si greu de definit, el poate fi cu ventil-convectoare care functioneaza si in racire si in incalzire, sau poate fi incalzirea cu radiatoare si racirea cu unitati de climatizare sau ventil-convectoare, sau altele dar le vom considera mai departe sistem tipic de climatizare.
Avantajul major al sistemelor de climatizare tip VRF sau VRV este eficienta energetica. Deoarece, daca sistemul functioneaza doar la 20% din capacitate, nu se risipeste energie cat pentru 100% (de exemplu, pompe de recirculare care merg la 100%) si sistemul de tevi unde nu sunt unitati pornite nu are nici un consum. Foarte important este si costul de investitie, care nu este de neglijat, chiar daca la prima vedere unitatile sunt foarte scumpe si instalarea trebuie sa fie efectuata de profesionisti, per total este similara cu un sistem conventional. Un sistem de climatizare pentru birouri sau spatii cu multe incaperi este mult mai usor de tinut sub control cu un sistem VRF deoarece electronica sistemului stie implicit comanda tuturor unitatilor din sistem, facand foarte usor instalarea unei comenzi centralizata a sistemului VRF, care, de exemplu, permite oprirea tuturor unitatilor interioare de climatizare de la o singura telecomanda centralizata.
Foarte important, desi ridica semnificativ costurile investitiei, este faptul ca sistemul VRF/VRV in recuperare de caldura reduce mult energia consumata in perioadele intermediare in care este nevoie si racire si incalzire, cum ar fi toamna, primavara, sau o cladire in care dimineata o parte este insorita, iar dupa-masa cealalta parte.
Din punct de vedere al managementului intr-o cladire de birouri care se inchiriaza separat, sistemul de climatizare in varianta sistem VRF/VRV este mult mai usor de impartit din punct de vedere al consumului, nu necesita instalrea unor contoare sau alt sistem de management, doar modificarea setarilor in sistemul existent.
Dat fiind faptul ca sistemul VRF/VRV nu functioneaza cu apa sau glicol, in situatia fisurarii unei tevi, nu exista apa care sa deterioreze obiectele din incaperile deservite.

Dezavantajele sistemului de climatizare tip VRF/VRV.

Chiar daca dezavantajele unui sistem VRF/VRV sunt foarte putine, trebuie totusi sa le luam in considerare. Cel mai important este faptul ca trebuie sa fie instalat de personal calificat, dat fiind faptul ca este un sistem delicat de instalat, unele probleme din punct de vedere al defectiunilor in sistemul VRF/VRV sunt de la instalarea sau proiectarea sistemului de climatizare. La proiectarea sistemului de climatizare in varianta VRF sau VRV trebuie tinut cont de limitarile sistemului si a legislatiei, de exemplu cantitatea maxima de refrigerant /mc aer incapere, sau al metrilor de trasee. Chiar daca majoritatea producatorilor isi fac reclama ca avand lungimi de traseu de peste 1 km , problema principala este intre prima unitate si utlima care este mult mai putin si trebuie tinut cont din faza de proiectare. Este un sistem delicat, doar o echipa profesionista poate sa se ocupe de mentenanta sau avarii cum trebuie.

Si pana la urma de ce sa alegi un sistem de climatizare tip VRF/VRV?

Sistemul are foarte multe avantaje, printre care enumeram doar cateva: contorizarea fiecarei unitati interioare de climatizare, reduce necesitatea unei incaperi tehnice, nu este dependent de alta sursa de caldura, eficienta unui sistem de climatizare VRF/VRV este mult mai ridicata decat oricare sistem care indeplineste aceleasi conditii, iar dezavantajele sunt destul de mici, mai exact daca sistemul a fost instalat corect si nu sunt alte probleme exterioare, un sistem de climatizare VRF/VRV poate functiona fara probleme si cu mentenanta putina foarte multi ani.