Despre aerul conditionat

 

AC

Exista o problema majora in mentalitatea oamenilor referitor la aerul conditionat, nu este sanatos, dar caldura excesiva este? Categoric, extremele nu sunt bune, nici prea cald, nici prea rece nu e bine. In trecut, oamenii traiau in pesteri, nu este cea mai buna varianta, cam rece, dar temperatura este aproape constanta si faptul ca este constant este foarte important, corpul se acomodeaza cu temperatura respectiva si o considera ca si standard acceptat. Problema este ca, daca este frig, te imbraci suficient de gros sa iti fie confortabil, dar daca e cald, te dezbraci in pielea goala si tot iti este cald.

De ce este sanatos aerul conditionat?

Toti am avut nopti in care nu am putut dormi din cauza ca a fost asa cald incat atipesti si te trezesti dupa o ora tot ud de transpiratie si atunci te mai intrebi, de ce ar putea fi sanatos aerul conditionat ? Pornind de la premiza ‘extremele nu sunt bune’ este bine ca temperatura sa fie cat mai aprope de constant. Este foarte important ca pe perioada noptii sa fie o temperatura cat mai apropiata de 22-24°C (in functie de persoana), desi recomandat ar fi 20°C, aceasta recomandare are la baza cea mai importanta problema, daca este cald, transpiri si te descoperi, dar tu dormind, nu tot timpul te mai acoperi. Avand o temperatura suficient de scazuta nu te descoperi si, implicit, se elimina problema imbolnavirii in timpul noptii fara sa iti dai seama.

De ce nu este sanatos aerul conditionat?

Nu este sanatos aerul conditionat in situatiile in care ajungi acasa si pornesti aerul conditionat pe temperatura minima 16-18° C si poate mai si stai in fata lui (tu venind incins de la 30° C ). Este recomandat sa pornesti aerul conditionat pe o temperatura normala si sa ai rabdare sa se climatizeze cladirea, incaperea, casa.
Poate nu e sanatos din cauza bacteriilor? Aerul vehiculat de ventilatorul aparatului de aer conditionat este acelasi cu cel din incapere, nu aduce aer proaspat din exterior (exceptand 1% din variantele foarte scumpe de aer conditionat), daca in incapere sunt bacterii, ele categoric se pot depune pe radiatorul aerului conditionat, se intampla foarte rar ca aceasta sa fie o problema, dar in aceasta situatie bacteriile deja existau in incapere, deci problema este in alta parte. Pentru a evita aceasta situatie se recomanda revizia si igienizarea aparatelor de aer conditionat inainte de sezon.

Ce temperatura sa reglez la aerul conditionat?

Aici parerile pot fi impartite, unii zic sa nu fie mai rece cu 4 grade fata de temperatura exterioara, care nu este cea mai buna varianta, dar se aplica in situatia in care intri 5 minute in interior unde este aerul conditionat si dupa iesi afara 5 minute, si repeti acest ciclu timp de cateva ore dar asta se intampla foarte rar in viata reala. Este de recomandat sa reglezi aerul conditionat la o temperatura 22-24° C (in functie de persoana) si sa te comporti civilizat cand intrii in zona climatizata, adica vii acasa de afara de la 30° C in tricou si pantaloni scurti si nu te dezbraci in pielea goala ca tie iti este cald, astepti sa te acomodezi cu temperatura climatizata fara a sta in fata aerului conditionat, astepti sa ti se acomodeze corpul cu noua temperatura fara a-l forta.

Cum functioneaza aerul conditionat ?

Pe scurt, foarte simplu, muta caldura din exterior in interior, pe larg, prin evaporarea refrigerantului in interiorul tevilor din unitatea interioara de aer conditionat se absoarbe caldura din incapere si este transportata in unitatea exterioara de aer conditionat unde este degajata spre mediul inconjurator, fara ca aerul din interior sa aibe vreun contact sau schimb direct cu aerul din exterior, deci, indiferent cat de poluant este aerul exterior, intre cele doua medii se degaja doar caldura.