POMPE DE CALDURA

Cum functioneaza pompele de caldura? Diferenta intre pompele de caldura apa-apa si sol-apa.

Pompe de caldura

Cum functioneaza pompele de caldura?

Principiul de functionare al pompelor de caldura este relativ simplu, similar cu sistemul frigiderului pe care toata lumea il are acasa. Principiul frigiderului este de a muta caldura din interior spre exterior, mai exact din produsele care se gasesc in el spre mediul inconjurator, inclusiv componentele sunt similare, dar mai performante si de obicei cu dimensiuni mai mari. Energia electrica pe care o consuma frigiderul sau pompa de caldura nu este pentru a produce caldura sau frig, ea este doar folosita pentru a transporta energia din punctul A in punctul B. Performantele unei pompe de caldura (COP = Coeficient of performance) reprezinta energia electria (in KW) consumata pentru a transporta energia termica (tot in KW) , raportul este KW produs/KW consumat. De exemplu, un COP de 3 inseamna ca pompa de caldura a produs de 3 ori mai multa caldura decat energie electrica a consumat, de exemplu a consumat 2 KW electrici si a transportat 6 kw termici. Raportul intre energia din sursa si energia pentru incalzire nu este egal din motivul ca, in exemplul de mai sus, pompa de caldura ia din sursa 4 kw de energie, ii transporta spre cladire, si, la acesti 4 kw, se adauga cei 2 kw de energie electrica reflextati prin frecarea mecanismelor si incalzirea motorului compresorului (valorile sunt doar un exemplu) din acest motiv pompa de caldura nu are aceleasi specificatii ca si capacitate de incalzire si racire, mai exact capacitatea de racire va fi tot timpul mai mica decat cea de incalzire.

De ce ai alege pompa de caldura in defavoarea unui cazan pe lemne, peleti, sau gaz ?

Chiar daca pompele de caldura sunt tehnologii mai noi si relativ scumpe, ele consuma energie electrica pe care o putem produce in foarte multe feluri (hidro, eolian, solar, etc.) dar celelalte variante de combustibil sunt limitate si majoritatea polueaza. Poate va intrebati, dar bine diferenta de investitie? In majoritatea situatiilor investitia in pompele de caldura  este mai mare, dar nu neaparat, majoritatea persoanelor nu iau in considerare toate investitiile care sunt la un cazan, de exemplu, autorizatii gaz, hornul, spatiu de depozitare lemne/peleti, etc. sa nu uitam si timpul pentru exploatare si mentenanta, costul materiei prime in continua crestere. In concluzie, pompele de caldura au tot viitorul in fata.

Diferenta intre pompele de caldura apa-apa si sol-apa.

In principiu, pompele de caldura apa-apa si sol-apa sunt la fel sau cel putin sunt foarte similare, mai exact, ambele au apa sau amestec de apa cu glicol ca si sursa de energie, diferenta majora este ca pompele de caldura apa-apa iau direct apa din pamant din panza freatica, iar la cele sol-apa , se circula o solutie de antigel-apa printr-o teava, de obicei de polietilena, care este ingropata in pamant (vertical sau orizontal) sau intr-un lac. Pompa de caldura apa-apa este cea mai eficienta, deoarece in panza freatica de la adincimea de 7m temperatura apei nu scade sub 12 °C (depinde de zona). Dezavantajul pompelor de caldura sol-apa este ca la inceputul sezonului temperatura in pamant este buna, dar spre sfarsit temperatura scade spre 0°C sau chiar negativ, si, sa nu uitam de costul investitiei, din aceste motive nu recomandam in nici o situatie pompele de caldura sol-apa, exceptand varianta cu lac, dar aici sunt de luat in considerare mai multi factori.

Si pompele de caldura aer-apa ?

In ultima vreme au devenit foarte uzuale pompele de caldura aer-apa, deoarece costul de investitie nu este foarte mare si eficienta pompelor de caldura aer-apa este cu bun simt in raport cu costul investitiei. Dar este foarte important sa fie un brand de renume si sa aiba specificatiile de performanta si parametrii cat mai acceptabili. Nu este recomandat sa alegi o pompa de caldura aer-apa noname sau un brand foarte ieftin deoarece, fata de celelalte tipuri de pompe de caldura, ea lucreaza in conditii destul de dificile, adica temperaturi exterioare scazute, ceea ce inseamna ca trebuie sa aiba un compresor cat mai eficient, si nu este de neglijat degivrarea care trebuie sa fie cat mai scurta si sa fie facuta cat mai rapid. Chiar daca o pompa de caldura produce necesarul termic al unei cladiri nu inseamna ca il produce in parametrii si eficienta maxima posibila.

Si pana la urma ce pompa de caldura aleg?

Recomandarea in functie de situatie este urmatoarea:

Pompele de caldura apa-apa sunt cele mai eficiente, cu conditia sa nu fie panza freatica la adancime foarte mare, pentru ca va fi nevoie de energie electrica de pompare mai ridicata si costul forajului va creste.

Pompele de caldura aer-apa de la un producator consacrat si cu specificatii de performante foarte bune este o alegere medie deoarece reduce costul investitiei (totale) si are un consum anual bun, cu conditia sa fie de calitate.

Pompele de caldura sol-apa sunt recomandate doar in situatia in care exista un lac in zona, aerul este coroziv si nu ne permite aer-apa, sau zgomotul este o limitare.